A Vénusz több mint 70 éves szakértelme ott van minden aranyló cseppben. Étolajainkkal, folyamatos újításainkkal és széles választékunkkal mindig melletted vagyunk, amikor valami igazán finomat szeretnél alkotni a konyhában.

A Vénusz étolajaink elnyerték a Hazai Termék védjegyet, amely azt jelenti, hogy az itt látható étolajaink legalább 50%-ban magyar alapanyagból készülnek, és a feldolgozás minden lépése Magyarországon történik.

Akár főzöl, akár pirítasz vagy épp bő olajban sütsz, ránk számíthatsz és még a tudatos életmódban is támogatunk 50%-ban újrahasznosított műanyagból készült palackjainkkal.

Fedezd fel különböző étolajainkat, keresd őket a boltok polcain!

Étolajok

Vénusz 100% napraforgó-étolajok 1 l, 2 l, 3 l, 5 l és 10 l

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Bővebben

Tárolás Felhasználási és tárolási javaslat

Ajánlott sütéshez, főzéshez, salátákhoz, majonézhez, különféle mártások, pácok elkészítéséhez. Sütéskor ne hevítse az olajat 175°C fölé, használat után hidegen szűrje át, és legfeljebb minden ötödik használatot követően cserélje le! Közvetlen napfénytől védve, szobahőmérsékleten tárolandó!    

Összetevők Összetevők

Vénusz első préselésű, finomított napraforgó-étolaj

Naptár Minőségét megőrzi

1 év

Vénusz Omega étolaj 1 l

A Vénusz Omega finomított repce- és első préselésű finomított napraforgó-étolaj keveréke. A termékben felhasznált első préselésű napraforgó étolajat egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítjuk és szűrjük. 

A Vénusz Omega a benne található repceolajnak köszönhetően természetes Omega-3 és Omega-6 zsírsavat tartalmaz, így hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához*.

Bővebben

*A kedvező hatás napi 2 g alfa-linolénsav (ALA) és 10g linolsav (LA) fogyasztásával érhető el.

100 g termék 40 g LA-t és 3 g ALA-t, egy adag (10 g) pedig 4 g LA-t és 0,3 g ALA-t tartalmaz. Egy adag Vénusz Omega étolaj a kedvező hatás eléréséhez ajánlott napi LA-bevitel 40%-át, illetve az ALA-bevitel 15%-át fedezi.

Tárolás Felhasználási és tárolási javaslat

Ajánlott sütéshez, főzéshez, salátákhoz, majonézhez, különféle mártások, pácok elkészítéséhez. Sütéskor ne hevítse az olajat 175°C fölé, használat után hidegen szűrje át, és legfeljebb minden ötödik használatot követően cserélje le! Közvetlen napfénytől védve, szobahőmérsékleten tárolandó!

Összetevők Összetevők

Finomított repceétolaj (60%); első préselésű finomított napraforgó-étolaj (40%).

Naptár Minőségét megőrzi

1 év

Vénusz D-vitamin étolaj 1 l

A Vénusz D-vitamin étolajhoz gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amelyet egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk. 

Az így készült étolajhoz – természetesen gazdag E-vitamin tartalmán felül – még D-vitamint is adunk, így biztosítjuk a Vénusz D-vitamin kiemelkedő D-vitamintartalmát, amelynek köszönhetően hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a foszfor normál felszívódásához, a vér normál kalciumszintjének, továbbá az egészséges csontozat fenntartásához.  A D-vitamin ezen felül szerepet játszik a sejtosztódásban és hozzájárul az egészséges izomfunkció, valamint a normál fogazat fenntartásához is.

Bővebben

Fogyassza az egészséges, aktív életmód, valamint a változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként.

Egy adag (10g) Vénusz D-vitamin étolaj a napi D-vitamin szükséglet 15%-át fedezi.

Tárolás Felhasználási és tárolási javaslat

Ajánlott sütéshez, főzéshez, salátákhoz, majonézhez, különféle mártások, pácok elkészítéséhez. Sütéskor ne hevítse az olajat 175°C fölé, használat után hidegen szűrje át, és legfeljebb minden ötödik használatot követően cserélje le! Közvetlen napfénytől védve, szobahőmérsékleten tárolandó! 

Összetevők Összetevők

Első préselésű, finomított napraforgó-étolaj; D-vitamin.

Naptár Minőségét megőrzi

1 év

Vénusz Sütőolaj 1 l, 2 l

A Vénusz Sütőolaj első préselésű finomított napraforgó-étolajat és nemesített, nagy olajsavtartalmú napraforgómagból készült olajat tartalmaz, amely természetesen gazdag omega-9-ben, így kiváló hőtűrőképességgel rendelkezik. 

A termék nagy olajsavtartalmú napraforgóétolaj-tartalmának köszönhetően a vele készült sültkrumpli és rántott hús ropogós lesz.

A Vénusz Sütőolajhoz felhasznált első préselésű napraforgó étolajat egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrűnk.

Bővebben

Tárolás Felhasználási és tárolási javaslat

A Vénusz Sütőolajat kifejezetten bő olajban sütéshez, rántott ételek készítéséhez ajánljuk. Sütéskor ne hevítse az olajat 175 °C fölé, használat után hidegen szűrje át és legalább minden ötödik használat után cserélje le! Közvetlenül napfénytől védve, szobahőmérsékleten tárolandó!

Összetevők Összetevők

Első préselésű, finomított napraforgó-étolaj (85%); finomított, nagy olajsavtartalmú napraforgó-étolaj (15%).

Naptár Minőségét megőrzi

1 év

Első préselésből, természetesebben finomítva

A hazai Vénusz étolajhoz gondosan válogatott, ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező napraforgómagokból kinyert első préselésű napraforgóolajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk. A hazai Vénusz 100% napraforgó-étolajhoz használt első préselésű olaj előállításának lépéseit az alábbi folyamatábra segítségével mutatjuk be.

kombájn

Betakarítás és magelőkészítés

A beszállított, gondosan válogatott napraforgómagot megtisztítjuk az idegen növényi anyagoktól, majd előkészítjük a préseléshez; elválasztjuk a magbelet a héjtól, aprítjuk és előmelegítjük.

Présgép

Préselés

A hazai Vénusz étolajok előállításához – az általános ipari gyakorlattal ellentétben – a napraforgómagból egyetlen préseléssel nyerjük ki az olajat, ezt nevezzük első préselésű napraforgóolajnak. Ezt az első préselésű olajat a továbbiakban egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítjuk.

szűrés

Finomítás

Szűrés

A szűrés során az első préselésű olajat megtisztítjuk a maghéjtól és egyéb növényi maradéktól.

Centrifugálás

Az olajban képződő üledéket centrifugálással távolítjuk el, kíméletes, a főzéshez is használt anyagok segítségével.

Derítés

A derítés alkalmával természetes ásványokból készült derítőföldrétegen szűrjük át az olajat, a halvány aranysárga szín eléréséhez.

Viasztalanítás

Akárcsak az alma héját, úgy a napraforgómagokat is természetes viasz védi, amely a préselés során az olajba kerül. A viasztól viszont az olaj alacsony tárolási hőmérsékleten zavarossá válhat. Ezért az óvatosan lehűtött olajból a viaszt egy természetes szűrőanyag használatával eltávolítjuk, így az olaj a téli hónapokban sem lesz zavaros.

Szagok

Finomítás

Szagtalanítás

Ebben a lépésben a konyhában nemkívánatos íz- és szaganyagokat, valamint az avasodást okozó szabad zsírsavakat egyszerűen kigőzöljük az olajból. Ennek eredményeként nyerjük az átlátszó, üledéktől mentes, semleges ízű és illatú, sütésre alkalmas, hosszan eltartható finomított étolajat.

Palackozás

Palackozás

A finomított étolajat legvégül palackba töltjük. A hazai Vénusz első préselésű napraforgó-étolajat tartalmazó 1 l, 2 l, 3 l, 5 l és 10 l kiszerelésű termékei 50%-ban újrahasznosított műanyagpalackban és fenntartható erdőművelésből származó, FSC tanúsítvánnyal rendelkező papírcímkével kerülnek a boltok polcaira. A hazai Vénusz étolajok újrahasznosított csomagolásáról bővebben itt olvashatsz.

Mit érdemes tudni a növényi olajokról?

Miért van szükségünk zsírokra az étrendben?

Sejt

A sejtek alapvető szerkezeti elemei (főleg a sejthártyában)

Felszívódás

Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását

Agy

Agyunk 60%-a zsír ezért szükségesek annak fejlődéséhez és működéséhez

Szív

Egyes telítetlen zsírsavak segíthetnek megőrizni a szív- és érrendszer egészségét

Futó

Energiaforrás

Milyen zsírokat fogyasztunk az étrenddel?

Milyen zsírokat fogyasztunk az étrenddel?

Hogyan hatnak a zsírok az egészségünkre?

Egyszeresen telítetlen

Egyszeresen telítetlen

Többszörösen telítetlen

Többszörösen telítetlen

rendszeresen fogyasztva hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, illetve a szív- és érrendszer egészségéhez.

Telített

Telített

túlzott fogyasztása erősen növeli a koleszterinszintet (teljes és LDL* koleszterinszintet egyaránt).

Transzzsírsavak

rendszeres fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és a koleszterinszintet és az LDL* koleszterinszintet.

*LDL (low density lipoprotein cholesterol):
kis sűrűségű koleszterin, a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kockázati tényezője.

Telített és telítetlen zsírsavak

A telített és telítetlen zsírsavak fogyasztásának optimális aránya

A telített és telítetlen zsírsavak fogyasztásának optimális aránya
1:3

Az átlagos étrendben azonban inkább a

Az átlagos étrendben azonban inkább a arány a jellemző.
20:1

arány a jellemző.

A zsírsavak összetétele:

Napraforgóolaj

Napraforgóolaj

Olívaolaj

Olívaolaj

Szőlőmagolaj

Szőlőmagolaj

Kókuszzsír

Kókuszzsír

Tejzsír

Tejzsír

telített

telítetlen

Ismertebb növényolajfajták

— messze a teljesség igénye nélkül…
Hideg
Hidegen sajtolt, nyers vagy szűrt olajok
Extra szűz olívaolaj

extra szűz olívaolaj

Extra szűz repceolaj

extra szűz repceolaj

Dióolaj

dióolaj

Szőlőmagolaj

szőlőmagolaj

Mandulaolaj

mandulaolaj

Tökmagolaj

tökmagolaj

Meleg
Melegen sajtolt, finomított olajok
Napraforgóolaj

napraforgóolaj

Kukoricaolaj

kukoricaolaj

Repceolaj

repceolaj

Szójaolaj

szójaolaj

Tudtad-e?

Olajok

Minden olajnak más-más funkciója van.

Hús

Nem minden olaj alkalmas arra, hogy ételeket süssünk benne (a hőkezelést, azaz hevítést csak bizonyos étolajok tűrik).

Egészség

A hidegen sajtolt növényi olajok azért nem alkalmasak a sütésre, mert a hevítés során jótékony összetevőik (pl. polifenolok, vitaminok) nagy részét elvesztik, valamint a hő hatására molekulaszerkezetükben is átalakulás történik; s épp az egészségre nézve kedvezőtlenül változnak.


A hidegen sajtolt növényi olajok, mint például az olívaolaj és a dióolaj egészségügyi előnye (pl. a polifenolok mint természetes antioxidánsok) hevítés következtében elvész.

Energia

A bő olajban sültek ugyan energiában némiképp gazdagabbak lesznek (kb. a saját súlyának 10%-át szívja magába az étel az olajból), viszont ezzel olyan létfontosságú telítetlen zsírsavakhoz segíthetik hozzá a szervezetet, amelyet az étel önmagában nem, vagy csak kisebb mennyiségben tartalmazott.

Napraforgó

Sütéshez elsősorban melegen sajtolt, finomított, telítetlen zsírsavakban gazdag, hosszan hevíthető olajat használjunk, mint például a napraforgóolaj.

Melyik olajat mire használjuk?

Milyen olaj? Főbb jellemzők Felhasználás

mélyolajban sütés

sekély sütés, pirítás

majonézek, öntetek

salátára, ételek permetezésére

catering, nagykonyhai felhasználás

pékipar

NAPRAFORGÓOLAJ

többszörösen telítetlen zsírsavakban, főleg omega-6 zsírsavban gazdag

Csepp Csepp Csepp Csepp Csepp Csepp

NAPRAFORGÓ- ÉS REPCEOLAJ KEVERÉK

egyszeresen és többszörösen telítetlen, főleg omega3 és omega6 zsírsavakban gazdag

Csepp Csepp Csepp Csepp Csepp

HIDEGEN SAJTOLT OLAJAK

extra szűz olíva, extra szűz repce/egyszeresen telítetlen zsírsavak

Csepp Csepp

DIÓ-/SZEZÁM-/ MOGYORÓOLAJ

többszörösen vagy egyszeresen telítetlen zsírsavak

Csepp

PÁLMAOLAJ, KÓKUSZOLAJ

túlnyomó részt telített zsírsavak

Csepp Csepp