Bezár Adagolást segítő kupakkal Tudj meg többet itt!

Lassan sült marha polentával

Egy ilyen gazdag, fűszeres étel igazán megadja a módját az ünnepnek. Telt ízek, krémes polenta, puha marhahús: ez kell egy finom karácsonyi fogáshoz!


Elő- és elkészítési idő

240 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

8 fő

Kalória

~720 Kcal

Allergének

Mustár

Tej és tejszármazékok

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

 A húshoz:

  • 2,2 kg marhanyak egészben
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt koriander
  • 2 tk só
  • bors


  • 3-5 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 3-5 szál halványító zeller
  • 5 fej lilahagyma
  • 4-5 db sárgarépa
  • 250 g gomba
  • 2 póréhagyma
  • 200 g koktélparadicsom
  • 100 g gyöngyhagyma
  • 3 ek zöldbors
  • 1-2 rúd fahéj
  • 1 ek mustár
  • 2-3 ág rozmaring
  • 4 dl száraz vörösbor
  • só, bors


A polentához:

Elkészítés

  1. Terítsük ki a marhanyakat vágódeszkára, majd hintsük be finoman sóval, borssal, őrölt korianderrel, fahéjjal. Tekerjük fel, hogy lazább hengert kapjunk, majd rögzítsük sütéshez alkalmas madzaggal.
  2. Melegítsük elő a sütőt 150 ºC-ra.
  3. Hevítsünk Vénusz 100% napraforgó-étolajat nagy serpenyőben. Ha elég forró, helyezzük bele a kötözött marha nyakat. Süssük körbe alaposan, hogy kapjon egy kis kérget, majd tegyük Vénusz étolajjal enyhén kikent nagy vas tálba, vagy tepsibe, amit majd jól le tudunk zárni a sütőben, és amiben kényelmesen elférnek az alapanyagok. 
  4. A visszamaradt pörzsanyaggal forraljuk fel a vörösbort a serpenyőben, és keverjük el benne a mustárt is.
  5. Kezdjük el pakolni a zöldségeket az elősütött hús mellé: az apró karikára vágott halványító zellert, a nagyobbra darabolt lilahagymát, gombát, sárgarépát, póréhagymát és paradicsomot. Szórjuk meg a beáztatott, majd lecsepegtetett gyöngyhagymával és zöldborssal is. Végül helyezzük rá a rozmaring ágakat, a fahéjrudat, majd öntsük le a vörösboros szafttal. Fedjük le alaposan, és tegyük az előmelegített sütőbe 4-6 órára. Ha az idő eltelt, emeljük a hőfokot 190 ºC-ra, és süssük további 20 perc alatt készre.
  6. Ha már csak egy óra van hátra a marha sütési idejéből, tegyük fel a polentát is. Magas falú fazékban keverjük el a kukoricadarát a tejjel és a vízzel, sózzuk enyhén, majd lassan, gyakran kevergetve forraljuk fel. Ha felforrt és már sűrűsödik, akkor alacsony hőmérsékleten, további gyakori keverés mellett főzzük készre 25-30 perc alatt, amíg sűrű krémes lesz az állaga. Végül keverjünk el benne alaposan pár kanálnyi Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajat.
  7. Ha a marha elkészült, hagyjuk pihenni 10 percet, majd szeleteljük fel. Tálaljuk forrón a polentával, bőséges szafttal és zöldséggel.

Elkészítési tipp

Minél tovább sütjük a marhát, annál puhább és omlósabb lesz a hús.

Friss kakukkfüvet is tehetünk a marhahús mellé.

Marhanyak helyett szegyből is készíthetjük. Könnyebben szétesik majd a lassú sütés közben, de nagyon finom lesz!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

899 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Lassan sült marha polentával

Hozzávalók

 A húshoz:



A polentához:

Elkészítés

  1. Terítsük ki a marhanyakat vágódeszkára, majd hintsük be finoman sóval, borssal, őrölt korianderrel, fahéjjal. Tekerjük fel, hogy lazább hengert kapjunk, majd rögzítsük sütéshez alkalmas madzaggal.
  2. Melegítsük elő a sütőt 150 ºC-ra.
  3. Hevítsünk Vénusz 100% napraforgó-étolajat nagy serpenyőben. Ha elég forró, helyezzük bele a kötözött marha nyakat. Süssük körbe alaposan, hogy kapjon egy kis kérget, majd tegyük Vénusz étolajjal enyhén kikent nagy vas tálba, vagy tepsibe, amit majd jól le tudunk zárni a sütőben, és amiben kényelmesen elférnek az alapanyagok. 
  4. A visszamaradt pörzsanyaggal forraljuk fel a vörösbort a serpenyőben, és keverjük el benne a mustárt is.
  5. Kezdjük el pakolni a zöldségeket az elősütött hús mellé: az apró karikára vágott halványító zellert, a nagyobbra darabolt lilahagymát, gombát, sárgarépát, póréhagymát és paradicsomot. Szórjuk meg a beáztatott, majd lecsepegtetett gyöngyhagymával és zöldborssal is. Végül helyezzük rá a rozmaring ágakat, a fahéjrudat, majd öntsük le a vörösboros szafttal. Fedjük le alaposan, és tegyük az előmelegített sütőbe 4-6 órára. Ha az idő eltelt, emeljük a hőfokot 190 ºC-ra, és süssük további 20 perc alatt készre.
  6. Ha már csak egy óra van hátra a marha sütési idejéből, tegyük fel a polentát is. Magas falú fazékban keverjük el a kukoricadarát a tejjel és a vízzel, sózzuk enyhén, majd lassan, gyakran kevergetve forraljuk fel. Ha felforrt és már sűrűsödik, akkor alacsony hőmérsékleten, további gyakori keverés mellett főzzük készre 25-30 perc alatt, amíg sűrű krémes lesz az állaga. Végül keverjünk el benne alaposan pár kanálnyi Vénusz PLUSZ Fokhagymás Fűszerolajat.
  7. Ha a marha elkészült, hagyjuk pihenni 10 percet, majd szeleteljük fel. Tálaljuk forrón a polentával, bőséges szafttal és zöldséggel.

Elkészítési tipp

Minél tovább sütjük a marhát, annál puhább és omlósabb lesz a hús.

Friss kakukkfüvet is tehetünk a marhahús mellé.

Marhanyak helyett szegyből is készíthetjük. Könnyebben szétesik majd a lassú sütés közben, de nagyon finom lesz!