Bezár Adagolást segítő kupakkal Tudj meg többet itt!

Hosszan sült báránycomb datolyás kuszkusszal és mentaszósszal

Nincsen húsvét bárány nélkül. Ezúttal kicsit egzotikusabb kiegészítőket kap a báránycomb: datolyát, mentát és kuszkuszt.

Elő- és elkészítési idő

180 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

6 fő

Kalória

~ 920 Kcal

Allergének

Glutén

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A báránycombhoz:

  • 1 kicsontozott báránycomb egészben (~ 2 kg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-5 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 1 ek egész római kömény
  • 6 szál friss rozmaring
  • friss kakukkfű
  • só, bors

A szószhoz:

A körethez:

  • 400 g kuszkusz
  • 100 g datolya
  • fél citrom leve

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 135 ºC-ra.
  2. Terítsük ki a kicsontozott báránycombot egy vágódeszkára. Távolítsuk el róla a felesleges zsírt, faggyút. Dörzsöljük be Vénusz 100% napraforgó-étolajjal, a lereszelt fokhagymával, apróra darabolt rozmaringgal, kakukkfűvel, római köménnyel. Hintsük meg sóval, borssal. Hajtsuk fel a bal oldalát, majd csavarjuk fel jó szorosan, hogy nagyjából egy henger formát kapjunk. Spárgával kössük át 4-5 cm-enként, hogy egyben maradjon.
  3. Tegyük egy Vénusz 100% napraforgó-étolajjal enyhén kikent tepsibe, majd helyezzük az előmelegített sütőbe 140 percre. Ha az idő lejárt, vegyük ki a sütőből, és pihentessük 15 percig. Közben emeljük a sütő hőfokát 240 ºC-ra, majd tegyük vissza a sütőbe további 15 percre, hogy kéreg süljön a bárányra.
  4. Amíg sül a bárány, mossuk meg alaposan a mentát, majd szedjük le róla a leveleket. Tegyük magas falú keverőedénybe a Vénusz PLUSZ Citromos Fűszerolajjal és a görög joghurttal, majd turmixoljuk le, amíg egészen híg szószt kapunk. Sózzuk ízlés szerint!
  5. Magozzuk ki a datolyát és daraboljuk apróra. Tegyük a kuszkusszal együtt egy magas falú fazékba. Öntsünk a kuszkuszra kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vizet, facsarjuk rá a fél citrom levét, hintsük meg kávéskanálnyi sóval, majd fedjük le. 25-30 perc alatt készre puhul.
  6. Ha elkészült a bárány, hagyjuk pihenni vágódeszkán 10 percig, majd szeleteljük fel.
  7. Tálaljuk forrón a datolyás kuszkusszal és a hűsítő mentaszósszal.

Elkészítési tipp

Tálaljuk friss korianderrel a fogást!

Érdemes a sütés előtt meghagyni a báránycombot fedő, külső vékony zsírréteget, finom ropogóssá fog majd sülni a sütés utolsó szakaszában.

Akár egy nappal korábban előkészíthetjük a bárányt. Sütésig tároljuk hűtőszekrényben!

Vénusz PLUSZ Citromos Fűszerolaj

Első préselésű finomított repceétolaj citromos és bazsalikomos fűszerezéssel.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

896 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Hosszan sült báránycomb datolyás kuszkusszal és mentaszósszal

Hozzávalók

A báránycombhoz:

A szószhoz:

A körethez:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 135 ºC-ra.
  2. Terítsük ki a kicsontozott báránycombot egy vágódeszkára. Távolítsuk el róla a felesleges zsírt, faggyút. Dörzsöljük be Vénusz 100% napraforgó-étolajjal, a lereszelt fokhagymával, apróra darabolt rozmaringgal, kakukkfűvel, római köménnyel. Hintsük meg sóval, borssal. Hajtsuk fel a bal oldalát, majd csavarjuk fel jó szorosan, hogy nagyjából egy henger formát kapjunk. Spárgával kössük át 4-5 cm-enként, hogy egyben maradjon.
  3. Tegyük egy Vénusz 100% napraforgó-étolajjal enyhén kikent tepsibe, majd helyezzük az előmelegített sütőbe 140 percre. Ha az idő lejárt, vegyük ki a sütőből, és pihentessük 15 percig. Közben emeljük a sütő hőfokát 240 ºC-ra, majd tegyük vissza a sütőbe további 15 percre, hogy kéreg süljön a bárányra.
  4. Amíg sül a bárány, mossuk meg alaposan a mentát, majd szedjük le róla a leveleket. Tegyük magas falú keverőedénybe a Vénusz PLUSZ Citromos Fűszerolajjal és a görög joghurttal, majd turmixoljuk le, amíg egészen híg szószt kapunk. Sózzuk ízlés szerint!
  5. Magozzuk ki a datolyát és daraboljuk apróra. Tegyük a kuszkusszal együtt egy magas falú fazékba. Öntsünk a kuszkuszra kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vizet, facsarjuk rá a fél citrom levét, hintsük meg kávéskanálnyi sóval, majd fedjük le. 25-30 perc alatt készre puhul.
  6. Ha elkészült a bárány, hagyjuk pihenni vágódeszkán 10 percig, majd szeleteljük fel.
  7. Tálaljuk forrón a datolyás kuszkusszal és a hűsítő mentaszósszal.

Elkészítési tipp

Tálaljuk friss korianderrel a fogást!

Érdemes a sütés előtt meghagyni a báránycombot fedő, külső vékony zsírréteget, finom ropogóssá fog majd sülni a sütés utolsó szakaszában.

Akár egy nappal korábban előkészíthetjük a bárányt. Sütésig tároljuk hűtőszekrényben!