Bezár Adagolást segítő kupakkal Tudj meg többet itt!

Tavaszi tekercs

Ropogós, fűszeres és sós! A tavaszi tekercs az egyik legjobb előétel vagy akár főfogás azoknak, akik szeretik a különleges, keleti ízeket.

Elő- és elkészítési idő

30 + 25 perc

Nehézségi szint

közepes

Költség

Mennyiség

4 fő

Kalória

~ 520 Kcal

Allergének

Hal

Szója

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A tekercshez:

  • 400 g darált marhahús
  • 100 g üvegtészta
  • 1 ek tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 1 ek szójaszósz
  • 4 ek friss koriander
  • 16 db 22 cm átmérőjű rizspapír

A bő olajban sütéshez:

A szószhoz:

Elkészítés

  1. Készítsük el először a szószt: forraljuk fel a halszószt a szójaszósszal, a vízzel, a Vénusz 100% napraforgó-étolajjal és a cukorral. Öntsük rá a szószt a vékonyra szeletelt fokhagymára és a kimagozott, apróra vágott chili paprikára. Facsarjuk hozzá a fél citrom levét, majd tegyük félre.
  2. Forraljunk vizet és öntsük nagy keverőedénybe. Tegyük bele az üvegtésztát, majd hagyjuk megpuhulni 1-2 perc alatt. Ha megpuhult, szűrjük le, és hűtsük le hideg vízben. Csepegtessük le, majd tegyük konyharuhára, hogy minél kevesebb víz maradjon rajta, végül vágjuk 1-2 cm-es darabokra.
  3. Nagy keverőedényben gyúrjuk össze a darált marhahúst, a feldarabolt üvegtésztát és tojást a reszelt sárgarépával, reszelt fokhagymával, apróra vágott újhagymával. Adjuk hozzá a szójaszószt, majd az apróra vágott koriandert is.
  4. Forraljunk vizet, majd öntsük nagyobb mélytányérba vagy tepsibe, amiben elfér a kör alakú rizspapír. Mártsuk bele a papírt, hogy mindenhol belepje a víz. Nem kell sokáig áztatni, pont elég, ha 4-5 másodpercig benne van! Tegyük a bevizezett rizspapírt tiszta konyharuhára, hogy felitassuk a felesleges folyadékot róla.
  5. Kanállal halmozzunk a nedves rizspapír bal szélétől 3-4 centi távolságra kb. 7-8 cm hosszú, 2 cm széles hengerré formázott tölteléket. Hajtsuk rá a töltelékre bal felől a nedves rizspapírt egyszer, jó szorosan, hogy minél kevesebb levegő legyen alatta. Hajtsuk alulról, majd felülről is a töltelékre a papírt, közben mindvégig ügyeljünk rá, hogy minél kevesebb levegő szoruljon be. Végül csavarjuk fel jobbra a maradék papírba a tekercset. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe az elkészült tekercseket.
  6. Hevítsünk egy magasabb falú serpenyőben, vagy fazékban bőséges mennyiségű Vénusz Sütőolajat közepesnél kicsit erősebb fokozaton. Teszteljük fa pálcikával, vagy akár morzsával a hőmérsékletét- ha beledobva elkezd pezsegni, akkor elég forró, és kezdhetjük a sütést!
  7. Óvatosan helyezzük a forró olajba a tekercseket, egyszerre mindig csak annyit, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Néha forgatva süssük készre 5-8 perc alatt, amíg a tekercs felhólyagosodik és elkezd pirulni. Végül tegyük őket papírtörlőre, majd tálaljuk melegen a szósszal!

Elkészítési tipp

A forró olajjal mindig bánjunk nagyon óvatosan! Ha kihűlt, szűrjük le, mert süthetünk még benne többször is!

Keverjünk el pár kanálnyi cukrot a forró vízben, amiben áztatjuk a rizslapokat, így sütés közben ropogósra karamellizálódik.

Babcsírát, apróra vágott káposztát is keverhetünk a töltelékbe.

Hagyjuk hűtőszekrényben pihenni a tölteléket 30-60 percig.

Fontos, hogy minél kevesebb levegő szoruljon a tekercsbe és több rétegben tekercseljük fel a rizspapírt, mert így nem fog szétrobbanni sütés közben.

Vénusz Sütőolaj

A Vénusz Sütőolaj első préselésű finomított napraforgó-étolajat és nemesített, nagy olajsavtartalmú napraforgómagból készült olajat tartalmaz, amely természetesen gazdag omega-9-ben, így kiváló hőtűrőképességgel rendelkezik.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

897 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Tavaszi tekercs

Hozzávalók

A tekercshez:

A bő olajban sütéshez:

A szószhoz:

Elkészítés

  1. Készítsük el először a szószt: forraljuk fel a halszószt a szójaszósszal, a vízzel, a Vénusz 100% napraforgó-étolajjal és a cukorral. Öntsük rá a szószt a vékonyra szeletelt fokhagymára és a kimagozott, apróra vágott chili paprikára. Facsarjuk hozzá a fél citrom levét, majd tegyük félre.
  2. Forraljunk vizet és öntsük nagy keverőedénybe. Tegyük bele az üvegtésztát, majd hagyjuk megpuhulni 1-2 perc alatt. Ha megpuhult, szűrjük le, és hűtsük le hideg vízben. Csepegtessük le, majd tegyük konyharuhára, hogy minél kevesebb víz maradjon rajta, végül vágjuk 1-2 cm-es darabokra.
  3. Nagy keverőedényben gyúrjuk össze a darált marhahúst, a feldarabolt üvegtésztát és tojást a reszelt sárgarépával, reszelt fokhagymával, apróra vágott újhagymával. Adjuk hozzá a szójaszószt, majd az apróra vágott koriandert is.
  4. Forraljunk vizet, majd öntsük nagyobb mélytányérba vagy tepsibe, amiben elfér a kör alakú rizspapír. Mártsuk bele a papírt, hogy mindenhol belepje a víz. Nem kell sokáig áztatni, pont elég, ha 4-5 másodpercig benne van! Tegyük a bevizezett rizspapírt tiszta konyharuhára, hogy felitassuk a felesleges folyadékot róla.
  5. Kanállal halmozzunk a nedves rizspapír bal szélétől 3-4 centi távolságra kb. 7-8 cm hosszú, 2 cm széles hengerré formázott tölteléket. Hajtsuk rá a töltelékre bal felől a nedves rizspapírt egyszer, jó szorosan, hogy minél kevesebb levegő legyen alatta. Hajtsuk alulról, majd felülről is a töltelékre a papírt, közben mindvégig ügyeljünk rá, hogy minél kevesebb levegő szoruljon be. Végül csavarjuk fel jobbra a maradék papírba a tekercset. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe az elkészült tekercseket.
  6. Hevítsünk egy magasabb falú serpenyőben, vagy fazékban bőséges mennyiségű Vénusz Sütőolajat közepesnél kicsit erősebb fokozaton. Teszteljük fa pálcikával, vagy akár morzsával a hőmérsékletét- ha beledobva elkezd pezsegni, akkor elég forró, és kezdhetjük a sütést!
  7. Óvatosan helyezzük a forró olajba a tekercseket, egyszerre mindig csak annyit, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Néha forgatva süssük készre 5-8 perc alatt, amíg a tekercs felhólyagosodik és elkezd pirulni. Végül tegyük őket papírtörlőre, majd tálaljuk melegen a szósszal!

Elkészítési tipp

A forró olajjal mindig bánjunk nagyon óvatosan! Ha kihűlt, szűrjük le, mert süthetünk még benne többször is!

Keverjünk el pár kanálnyi cukrot a forró vízben, amiben áztatjuk a rizslapokat, így sütés közben ropogósra karamellizálódik.

Babcsírát, apróra vágott káposztát is keverhetünk a töltelékbe.

Hagyjuk hűtőszekrényben pihenni a tölteléket 30-60 percig.

Fontos, hogy minél kevesebb levegő szoruljon a tekercsbe és több rétegben tekercseljük fel a rizspapírt, mert így nem fog szétrobbanni sütés közben.