Mézes-rozmaringos báránylapocka

A húsvéti vendégség mindig fejtörést okoz, de ez a báránylapocka pazar lakoma, picit édes, ropogós, belül omlós és fűszeres, krémes krumplipürével pedig ellenállhatatlan.

Elő- és elkészítési idő

4 + 160 perc

Nehézségi szint

egyszerű

Költség

Mennyiség

4 főre

Kalória

~ 850 Kcal

Allergének

Tej és tejszármazékok

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

A húshoz:

  • 1 bárány lapocka (80 dkg - 1 kg)
  • 3 fej fokhagyma
  • 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 1 köteg friss rozmaring
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 citrom
  • só, bors
  • 60-100 g méz


A körethez:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
  2. Helyezzük az egész báránylapockát Vénusz 100% napraforgó-étolajjal kikent magas falú tepsibe. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, tegyük mellé a félbevágott fej fokhagymákat. Helyezzük mellé a rozmaring ágakat, öntsük fel a fehérborral, majd fedjük le jól a tepsit, és tegyük az előmelegített sütőbe 2 órára.
  3. Közben készítsük el a krumplipürét! Pucoljuk meg a krumplikat, öblítsük le, majd főzzük puhára egészben, bőséges mennyiségű sózott vízben. Ha megpuhultak, vegyük ki őket a vízből és még forrón törjük át! Egy villa vagy habverő segítségével keverjük egészen krémesre a Vénusz Sütőmargarinnal és a felforralt tejszínnel. Ízesítsük szerecsendióval és sóval, ha szükséges.
  4. Vegyük ki a bárányt a sütőből, távolítsuk el a tepsiről a fóliát. Facsarjuk a bárányra a citrom levét és egyenletesen kenjük be mézzel.
  5. Tegyük vissza a sütőbe, emeljük a hőfokot 180 fokra, és további 20-25 perc alatt süssük készre.
  6. Tálaljuk forrón a krumplipürével.

Elkészítési tipp

Készítsünk hozzá salátát friss, tavaszi zöldségekből. 


A krumplipüréből formázzunk a tálaláshoz gombócokat, például egy fagyikanállal.


Ételallergia tipp

A pürét laktózmentes tejszínből készítve, laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

890 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Mézes-rozmaringos báránylapocka

Hozzávalók

A húshoz:


A körethez:

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
  2. Helyezzük az egész báránylapockát Vénusz 100% napraforgó-étolajjal kikent magas falú tepsibe. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, tegyük mellé a félbevágott fej fokhagymákat. Helyezzük mellé a rozmaring ágakat, öntsük fel a fehérborral, majd fedjük le jól a tepsit, és tegyük az előmelegített sütőbe 2 órára.
  3. Közben készítsük el a krumplipürét! Pucoljuk meg a krumplikat, öblítsük le, majd főzzük puhára egészben, bőséges mennyiségű sózott vízben. Ha megpuhultak, vegyük ki őket a vízből és még forrón törjük át! Egy villa vagy habverő segítségével keverjük egészen krémesre a Vénusz Sütőmargarinnal és a felforralt tejszínnel. Ízesítsük szerecsendióval és sóval, ha szükséges.
  4. Vegyük ki a bárányt a sütőből, távolítsuk el a tepsiről a fóliát. Facsarjuk a bárányra a citrom levét és egyenletesen kenjük be mézzel.
  5. Tegyük vissza a sütőbe, emeljük a hőfokot 180 fokra, és további 20-25 perc alatt süssük készre.
  6. Tálaljuk forrón a krumplipürével.

Elkészítési tipp

Készítsünk hozzá salátát friss, tavaszi zöldségekből. 


A krumplipüréből formázzunk a tálaláshoz gombócokat, például egy fagyikanállal.


Ételallergia tipp

A pürét laktózmentes tejszínből készítve, laktózérzékenyek is fogyaszthatják.