Bezár Adagolást segítő kupakkal Tudj meg többet itt!

“Kié lesz az utolsó?” nyúl vadas zsemlegombóccal

Vadast nem csak marhából, hanem nyúlhúsból is érdemes készíteni, ugyanúgy oda lesz érte a család.

Elő- és elkészítési idő

2 óra

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

5 főre

Kalória

~597 Kcal

Allergének

Glutén

Mustár

Tej és tejszármazékok

Tojás

Zeller

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

  • 3 ek Vénusz napraforgó- étolaj
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 sárgarépa
  • 3 petrezselyemgyökér
  • 1 zellergumó és zöldje
  • 1 ek mustár
  • fél deci vörösbor
  • 1 darabolt nyúl
  • 5 babérlevél
  • fél citrom leve
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • 5 szikkadt zsemle
  • 2 dl tej
  • 1 köteg petrezselyem
  • 2-3 ek liszt
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 tojás

Elkészítés

  1. Magas falú edényben kevés étolajon pirítsuk le az apró kockákra vágott kolozsvári szalonnát. Adjuk hozzá a feldarabolt hagymát és a fokhagymát is. Ahogy a hagyma színt kap, keverjük hozzá a megpucolt és vékonyra szelt répát, zellert és fehérrépát.
  2. Hagyjuk minél tovább pirulni a zöldségeket, hogy karamellizálódjanak, de azért ne égessük oda! Amikor már sötétebb barna az összes zöldség, öntsük fel liternyi vízzel és a vörösborral. Tegyük bele a babérleveleket, a mustárt és a zeller zöld szárát egészben, hogy könnyen ki tudjuk majd szedni. Tegyük a darabolt nyulat is a fazékba, majd sózzuk ízlés szerint, és fedjük le. Közepes lángon, néha átkavarva főzzük másfél órán keresztül.
  3. Vegyük ki a raguból a nyúlhúst, a babérleveleket és a zellerszárat, majd botmixerrel pürésítsük egészen krémesre. Adjuk hozzá a tejszínt, egy fél citrom levét, tegyük vissza a húst, és forraljuk készre.
  4. Közben készítsük el a zsemlegombócot: áztassuk be tejben a szikkadt zsemléket, majd facsarjuk ki őket. Gyúrjuk össze a tojásokkal, keverjünk bele kevés lisztet és zsemlemorzsát is, hogy a kívánt állagot kapjuk. Keverjük bele a felaprított petrezselymet, sózzuk ízlés szerint, majd 2 kanál segítségével szaggassuk bőséges mennyiségű, sózott, forrásban lévő vízbe. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük további 10 percig, majd szűrjük le, csepegtessük le. 
  5. Tálaljuk forrón a bársonyos szósszal, és krémesre kevert tejföllel!


Elkészítési tipp

A zsemlegombóchoz nyugodtan használjuk el a szárazabb zsemléket, mert ezekből lesz a legfinomabb.

Tálaljuk kis csípős paprikával, friss petrezselyemmel megszórva.

Tehetünk apró kockára vágott pirított kolozsvári szalonnát a zsemlegombócba is!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

897 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

“Kié lesz az utolsó?” nyúl vadas zsemlegombóccal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Magas falú edényben kevés étolajon pirítsuk le az apró kockákra vágott kolozsvári szalonnát. Adjuk hozzá a feldarabolt hagymát és a fokhagymát is. Ahogy a hagyma színt kap, keverjük hozzá a megpucolt és vékonyra szelt répát, zellert és fehérrépát.
  2. Hagyjuk minél tovább pirulni a zöldségeket, hogy karamellizálódjanak, de azért ne égessük oda! Amikor már sötétebb barna az összes zöldség, öntsük fel liternyi vízzel és a vörösborral. Tegyük bele a babérleveleket, a mustárt és a zeller zöld szárát egészben, hogy könnyen ki tudjuk majd szedni. Tegyük a darabolt nyulat is a fazékba, majd sózzuk ízlés szerint, és fedjük le. Közepes lángon, néha átkavarva főzzük másfél órán keresztül.
  3. Vegyük ki a raguból a nyúlhúst, a babérleveleket és a zellerszárat, majd botmixerrel pürésítsük egészen krémesre. Adjuk hozzá a tejszínt, egy fél citrom levét, tegyük vissza a húst, és forraljuk készre.
  4. Közben készítsük el a zsemlegombócot: áztassuk be tejben a szikkadt zsemléket, majd facsarjuk ki őket. Gyúrjuk össze a tojásokkal, keverjünk bele kevés lisztet és zsemlemorzsát is, hogy a kívánt állagot kapjuk. Keverjük bele a felaprított petrezselymet, sózzuk ízlés szerint, majd 2 kanál segítségével szaggassuk bőséges mennyiségű, sózott, forrásban lévő vízbe. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük további 10 percig, majd szűrjük le, csepegtessük le. 
  5. Tálaljuk forrón a bársonyos szósszal, és krémesre kevert tejföllel!



Elkészítési tipp

A zsemlegombóchoz nyugodtan használjuk el a szárazabb zsemléket, mert ezekből lesz a legfinomabb.

Tálaljuk kis csípős paprikával, friss petrezselyemmel megszórva.

Tehetünk apró kockára vágott pirított kolozsvári szalonnát a zsemlegombócba is!