Bezár Adagolást segítő kupakkal Tudj meg többet itt!

„Az ünnepre sütöttem” házi rozsos cipó

Augusztus 20-a a kenyér ünnepe is! Ha van egy kis időnk érdemes kipróbálni a házi kenyeret. Frissen melegen nincs ennél finomabb.

Elő- és elkészítési idő

15 perc + 12 óra + 3,5 óra

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

8 főre

Kalória

~ 475 Kcal

Allergének

Glutén

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

Kovász:

  • 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 20 dkg fehér rozsliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 k cukor
  • 1,5 dl víz


Kenyér:

  • 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 10 dkg világos rozsliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 kk só
  • 3 ek Vénusz étolaj
  • 2 tk sikér
  • 1 dkg élesztő
  • 1 k cukor
  • ~ 3 dl víz
  • fél maroknyi tökmag
  • fél maroknyi napraforgómag
  • paprika, paradicsom, felvágottak, sajt, Vénusz margarinok

Elkészítés

  1. A kenyér sütése előtti napon készítsük el a kovászt: Tegyük a hozzávalókat dagasztógépbe, és gyúrjuk össze míg egyenletes, ragacsos tésztát kapunk. Rakjuk zárható dobozba vagy fóliázzuk le alaposan az edény tetejét, és tegyük a hűtőszekrénybe egész éjszakára.
  2. Másnap vegyük ki a túlkelt kovászt a hűtőből, szedjük dagasztótálba, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, és gyúrjunk tésztát belőle. Ha már egyenletes tésztát kaptunk, szórjuk bele a magok nagy részét is, és folytassuk a gyúrást, amíg  eloszlanak. A kész tésztát fedjük be konyharuhával, és kelesszük 1 órán át.
  3. Tegyük belisztezett gyúródeszkára a tésztát, lapítsuk ki, hajtsuk a két szélét középre, majd csavarjuk fel a rövidebb irányból. Takarjuk le újra, és kelesszük további fél órán át.
  4. Ismételjük meg az előző műveletet!
  5. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra!
  6. Lapítsuk és hajtogassuk a tésztát a már ismert módon, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk még fél órát pihenni, amíg bemelegszik a sütő. Éles késsel metsszük be a tetejét, szórjuk meg a maradék magokkal, és tegyük a sütőbe.
  7. Süssük 15 percig 210 fokon, majd vegyük le 200 fokra, és süssük további 20-25 percig. Ha megsült, spricceljük be hideg vízzel a kenyér tetejét, majd hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
  8. Szeleteljük fel, és kedvünk szerint készítsünk a kenyérből szendvicset!


Elkészítési tipp

Érdemes nagyobb adag kovászt készíteni, így biztosan meg fogjuk ismételni a kenyérsütést!


Ropogósabb lesz a kenyér héja, ha sütés után rögtön bespricceljük hideg vízzel.


Keverhetünk a kenyér tésztájába malátát is, így szép barna lesz a kenyér, és még finomabb lesz az íze!

Vénusz 100% napraforgó-étolaj

A Vénusz 100% napraforgó-étolajokhoz kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olajat használunk fel, amit aztán egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

896 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

„Az ünnepre sütöttem” házi rozsos cipó

Hozzávalók

Kovász:


Kenyér:

Elkészítés

  1. A kenyér sütése előtti napon készítsük el a kovászt: Tegyük a hozzávalókat dagasztógépbe, és gyúrjuk össze míg egyenletes, ragacsos tésztát kapunk. Rakjuk zárható dobozba vagy fóliázzuk le alaposan az edény tetejét, és tegyük a hűtőszekrénybe egész éjszakára.
  2. Másnap vegyük ki a túlkelt kovászt a hűtőből, szedjük dagasztótálba, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, és gyúrjunk tésztát belőle. Ha már egyenletes tésztát kaptunk, szórjuk bele a magok nagy részét is, és folytassuk a gyúrást, amíg  eloszlanak. A kész tésztát fedjük be konyharuhával, és kelesszük 1 órán át.
  3. Tegyük belisztezett gyúródeszkára a tésztát, lapítsuk ki, hajtsuk a két szélét középre, majd csavarjuk fel a rövidebb irányból. Takarjuk le újra, és kelesszük további fél órán át.
  4. Ismételjük meg az előző műveletet!
  5. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra!
  6. Lapítsuk és hajtogassuk a tésztát a már ismert módon, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk még fél órát pihenni, amíg bemelegszik a sütő. Éles késsel metsszük be a tetejét, szórjuk meg a maradék magokkal, és tegyük a sütőbe.
  7. Süssük 15 percig 210 fokon, majd vegyük le 200 fokra, és süssük további 20-25 percig. Ha megsült, spricceljük be hideg vízzel a kenyér tetejét, majd hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
  8. Szeleteljük fel, és kedvünk szerint készítsünk a kenyérből szendvicset!



Elkészítési tipp

Érdemes nagyobb adag kovászt készíteni, így biztosan meg fogjuk ismételni a kenyérsütést!


Ropogósabb lesz a kenyér héja, ha sütés után rögtön bespricceljük hideg vízzel.


Keverhetünk a kenyér tésztájába malátát is, így szép barna lesz a kenyér, és még finomabb lesz az íze!