Bezár Adagolást segítő kupakkal Tudj meg többet itt!

Az angol lányok trükkje: Shepherd’s pie

Oké, ez nem egy gyors recept, több edényt is össze kell hozzá koszolni, de nagyon-nagyon megéri. Laktató, csupa íz, szaft, vajasság, és ha valami igazán különlegeset szeretnénk, tényleg megéri vele elkápráztatni a kiszemeltünket.


Elő- és elkészítési idő

30 + 180 perc

Nehézségi szint

nehéz

Költség

Mennyiség

4-6 főre

Kalória

~1094 kCal / adag

Allergének

Glutén

Mustár

Tej és tejszármazékok

Tojás

ALLERGÉN KISOKOS

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztből, a margarinból és a vízből kevés só hozzáadásával pitetésztát gyúrunk, majd lefedjük, és hűtőbe tesszük.
  2. Nagy lábosban az olajon és a vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, és lepirítjuk, amíg pörzsanyag képződik. A velős csontokat is beletesszük az edénybe, majd felöntjük a barnasörrel. Megszórjuk a liszttel, dobunk rá rozmaringot és babérlevelet, belekanalazzuk a sűrített paradicsom konzervet, hozzáadunk fél liter vizet, majd lefedjük és közepes lángon, néha átkavarva főzzük 1,5 órát.
  3. Az idő elteltével beleszórjuk a gerslit, pótoljuk az elpárolgott folyadékot, sózzuk, majd újra lefedjük, és tovább főzzük 40 percig, amíg a gersli megpuhul. Közben ne felejtsük el kavargatni néha!
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  5. A velő ennyi idő alatt már bőven kicsusszant a csontból, de ha mégsem, segítsünk neki egy fakanállal. Távolítsuk el a csontokat, szedjük ki a rozmaring szárát, majd keverjük bele a raguba a reszelt cheddar sajtot, a mustárt és a worchestershire szószt.
  6. Öntsük jénai tálba vagy mélyebb tepsibe a ragut. Nyújtsuk ki a korábban hűtőbe tett pitetésztát, nagyjából akkorára mint a tepsink, majd gyors mozdulattal helyezzük rá a ragura. A tészta széleit nyomkodjuk le, zárjuk be vele a ragut a tepsibe. Villával bökdössük meg, hogy tudjon kicsit levegőzni, majd kenjük át alaposan a felvert tojással.
  7. Tegyük a sütőbe. Süssük 40 percig, amig a tészta aranybarnára pirul. Tálalás előtt megéri ha várunk még 10-15 percet: ilyenkor a ragu hűlés közben beköt, sokkal könnyebben és szebben tudjuk majd tálalni.


Elkészítési tipp

Helyettesíthetjük a friss rozmaringot szárítottal is!

Marha lábszár helyett használhatunk marha pofát is, a lényeg, hogy mindenképpen olyan hús legyen, amiből sok kollagén fog kioldódni főzés közben.

Az igazi Shepherd’s Pie bárány vagy birkahúsból készül, a marhahúsos verziót Cottage Pie-nak nevezik.

Vénusz+ Valódi Vajas

Margarin és vaj csökkentett zsírtartalmú keveréke. Zsírtartalom: 60% (növényi olajok és zsírok: 54%, tejzsír: 6%). A Vénusz+ Valódi Vajas keverékben a margarin krémessége és a vaj tradicionális zamata egyesül. A Vénusz+ Valódi Vajas már közvetlenül a hűtőből kivéve is nagyszerűen kenhető, és kiváló kelléke egy fenséges reggelinek. Különlegességével könnyedén tehet emlékezetessé minden reggelit.

Ha úgy érzed másoknak is érdekes lehet, oszd meg velük!

TOVÁBBI RECEPTEK

897 db recept találat. Elértél a lista aljára.

Betöltést jelző forgó ikon

További receptek betöltése

Az angol lányok trükkje: Shepherd’s pie

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztből, a margarinból és a vízből kevés só hozzáadásával pitetésztát gyúrunk, majd lefedjük, és hűtőbe tesszük.
  2. Nagy lábosban az olajon és a vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, és lepirítjuk, amíg pörzsanyag képződik. A velős csontokat is beletesszük az edénybe, majd felöntjük a barnasörrel. Megszórjuk a liszttel, dobunk rá rozmaringot és babérlevelet, belekanalazzuk a sűrített paradicsom konzervet, hozzáadunk fél liter vizet, majd lefedjük és közepes lángon, néha átkavarva főzzük 1,5 órát.
  3. Az idő elteltével beleszórjuk a gerslit, pótoljuk az elpárolgott folyadékot, sózzuk, majd újra lefedjük, és tovább főzzük 40 percig, amíg a gersli megpuhul. Közben ne felejtsük el kavargatni néha!
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  5. A velő ennyi idő alatt már bőven kicsusszant a csontból, de ha mégsem, segítsünk neki egy fakanállal. Távolítsuk el a csontokat, szedjük ki a rozmaring szárát, majd keverjük bele a raguba a reszelt cheddar sajtot, a mustárt és a worchestershire szószt.
  6. Öntsük jénai tálba vagy mélyebb tepsibe a ragut. Nyújtsuk ki a korábban hűtőbe tett pitetésztát, nagyjából akkorára mint a tepsink, majd gyors mozdulattal helyezzük rá a ragura. A tészta széleit nyomkodjuk le, zárjuk be vele a ragut a tepsibe. Villával bökdössük meg, hogy tudjon kicsit levegőzni, majd kenjük át alaposan a felvert tojással.
  7. Tegyük a sütőbe. Süssük 40 percig, amig a tészta aranybarnára pirul. Tálalás előtt megéri ha várunk még 10-15 percet: ilyenkor a ragu hűlés közben beköt, sokkal könnyebben és szebben tudjuk majd tálalni.



Elkészítési tipp

Helyettesíthetjük a friss rozmaringot szárítottal is!

Marha lábszár helyett használhatunk marha pofát is, a lényeg, hogy mindenképpen olyan hús legyen, amiből sok kollagén fog kioldódni főzés közben.

Az igazi Shepherd’s Pie bárány vagy birkahúsból készül, a marhahúsos verziót Cottage Pie-nak nevezik.

Vénusz tipp

Használjunk nyugodtan Vénusz Napfölt a tálalásához, illik hozzá.